Lyhyet nousukarvat päivitetty 24.4.2014

Viime keväänä tunturissa ahkiota repiessä lipsuvilla suksilla tuli väkisinkin mieleen, että eikö tähän olisi jotain helpotusta saatavilla. Olen kyllä ollut tietoinen nousukarvoista eli skineistä, mutta en ole niitä koskaan kokeillut. Osittain varmaan niiden hinnan takia. Nyt huomasin, että shelbystä saa nousukarvaa 2m paloina ja hinta on edullinen, niimpä päätin viimein kokeilla. Vaelluskäytössä skinin ei tarvitse olla koko suksen mittainen vaan 1m/suksi riittää(kuulemma). Tuosta 2m palasta saadaan siis molempiin suksiin. Täyspitkä skini kiinnitetään suksen kärkeen metallilenkillä ja usein myös suksen kantaan jollakin kiinnikkeellä. Lyhyt skini olisi tarkoitus laittaa suksen keskivaiheille, joten sitä ei sellaisenaan saa kiinni suksen kärkeen. Homma vaatii siis hieman askartelua.

Skinin etupuolelle liitetään 50cm n. skinin levyistä  polyeteeninauhaa, joka kiinnittyy suksen kärkeen metallilenkillä. Näin skini asettuu 210cm suksissa hieman keskikohdan etupuolelle. Skinin takapäätä ei kiinnitetä millään, vaan luotetaan, että skinin oma liima riittää. Jos se ei riitä käytetään ilmastointiteippiä.

*14.3.2014***

 Kuvat kertokoon taas enemmän.

Nousukarvat säilytyspussissa.


Näin se asettuu paikoilleen.

Skinin ja polyeteenin liitos. Huomaa, että skinissä on liimapinnan suoja paikoillaan.

KärkikiinnikeTestaus on tekemättä lumen puutteen vuoksi. Testataan pääsiäisen aikoihin ja heti tositoimissa.

*24.4.2014*

Testaus suoritettu. Vedin skinit paikoillaan ahkiota tunturissa n.15km. Suurin osa oli ylämäkeä, mutta myös muutamia tasaisia pätkiä. Pito on hyvä ja luisto kohtuullinen. Yhdessä erittäin jyrkässä kohdassa jouduin käyttämään haarakäyntiä vähän matkaa. Olisi se saattanut siinäkin pitää, mutta en uskaltanut kokeilla koska lipsahdus sellaisessa ponnistelussa ei ole hauskaa. Toisaalta tasaisella oli oikein mukava hiihdellä vaikka luisto ei niin kovin hyvä olekaan. 15km jälkeen polyeteenin ja skinin liitoskohtaan oli pakkaantunut lunta ja skini alkanut vähän irrota. Seuraavalla kerralla laitan kierroksen ilmastointiteippiä tuohon liitoskohtaan. Toinen vaihtoehto on laittaa skiniliimaa koko polyeteenin matkalle, tosin tuollainen matka menee ilman mitään virityksiä.

Tiivistettynä voin todeta, että skinit ovat ahkion vedossa tosi hyvät. Ne suorastaan pelastivat reissun, koska voiteilla saatu pito kesti vain noin kilometrin kerrallaan(vaikea keli). Sen voin myös todeta, että täyspitkiä skinejä ei ahkion kanssa tarvi, koska näiden pito riittää niin jyrkkään mäkeen kuin ahkion kanssa on järkevää lähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti